RSS
 

Zupa pomidorowa z mozzarellą…

27 lut
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Zupa pomidorowa,Łatwa w przyrządzeniu i smaczna ;-) Moja wersja jest na przysmażanej cebuli.Stary przepis ,ale godny polecenia ;-) Ja lubię wersję z mozzarellą, ale są tacy ,którzy wolą tradycyjnie z ryżem lub makaronem.Najpierw gotujemy zupkę , a potem podajemy ją z tym co lubimy najbardziej ;-)

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Zupa pomidorowa z mozzarellą

 

 

 

 

Składniki:

4 cebule,1,5 słoiczka koncentratu pomidorowego,śmietana kwaśna 18 %,2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki masła lub oliwa z oliwek (tu już wedle uznania),Pieprz ,sól ,bazylia ,oregano do smaku,kostka rosołowa.Świeża bazylia ewentualnie do ozdoby.

Wykonanie:

Bierzemy garnek 3 L. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle lub oliwie.Gdy już nam się trochę zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy i nadal podsmażamy ,co chwila dodając trochę wody.Gdy nam się wszystko podsmaży na pomarańczowy kolor,dolewamy wodę  i kostkę rosołową ,gotując ok 20 min. Następnie dodajemy całą śmietanę wymieszaną z dwiema łyżkami mąki pszennej.Miksujemy na krem (Jeżeli komuś nie przeszkadzają kawałki podsmażonej cebulki ,to nie trzeba miksować). I podajemy z mozzarellą ,lub ryżem bądź makaronem wcześniej ugotowanym.

SMACZNEGO ;-)

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Zupa pomidorowa z mozzarellą

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Zupy

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×