RSS
 

Ogórki kiszone małosolne …

10 maj
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Dziś zrobimy sami ogórki kiszone ;-) Nie wątpię ,że większość potrafi, ale z pewnością są tacy którzy będą to robić po raz pierwszy…Więc dla nich ten przepis;-) Ogórki zawsze robi mój mąż, więc to jego działka, ale ja znam przepis… Do dzieła ;-)

ogórki kiszone

ogórki kiszone

Potrzebujemy ok 1 kilograma ogórków do kiszenia ( zawsze wybieramy małe), 4 ząbków czosnku,koper do kiszenia,chrzan ,woda,sól.

Bierzemy taki duży słój albo kamionkowe naczynie i układamy na sam dół połamany koper do kiszenia, następnie ogórki,czosnek,znów koper itd. do samej góry ;-) Do osobnej miski wlewamy letnią wodę i solimy do smaku..Co to do smaku? No więc ok 3 łyżek soli,woda musi być lekko słona ale nie za bardzo,w końcu to mają być ogórki małosolne;-) I taką oto osoloną wodą zalewamy nasze ogórki ;-) Odstawiamy w letnie miejsce w domu na ok 4 dni…I mamy pyszne ogórki małosolne ;-) 

DSCN8716

SMACZNEGO ;-)

 

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii dodatki, Przetwory, Różne

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Amatorka domowych przetworów

    10 maja 2016 o 13:47

    Wprawdzie wolę typowe ogórki kiszone, ale jednak małosolne można wcinać już po kilku dniach : ) Sezon już tuż tuż i myślę, że teraz takie klasyczne przepisy na przetwory będą miały wzięcie. No a takie ogórki to jak znalazł na kanapkę albo przystawkę do grilla. Są bezproblemowe w przygotowaniu i prawie zawsze się udają, o ile wybraliśmy twarde i niewielkie sztuki. PS: słój idealny na przetwory! Pozdrawiam : )

     
    • Stokrotka

      12 maja 2016 o 14:34

      Moje też ulubione. Gorzej gdy z łapczywości zje się za dużo☺Słój faktycznie idealny☺Pozdrawiam☺

       
 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×