RSS
 

Zupa pomidorowo – paprykowa z curry i imbirem…

26 cze
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Dziś szybki przepis na smaczną zupę.;-)Na dodatek w pięknym kolorze..kolor zyska dzięki podsmażanym pomidorom i curry;-)Przepis na garnek średniej wielkości.

zupa pomidorowo paprykowa

zupa pomidorowo paprykowa

Składniki i wykonanie;-)

500 gr pomidorów (można użyć jednego koncentratu pomidorowego,lub pomidorów z puszki dowolnie),3 duże marchewki,2 papryki czerwone,1 papryka mała ostra,kawałek imbiru (3×2 cm),1 czubata łyżka curry,1 duży jogurt typu greckiego,2 czubate łyżki masła,1 kostka rosołowa najlepiej warzywna,sól pieprz,papryka w proszku.Dowolny makaron,może być ciemny ryż.

Pomidory myjemy ,parzymy, obieramy ze skorki ,smażymy na maśle z dodatkiem dwóch łyżek koncentratu pomidorowego (tak samo jeżeli użyliśmy pomidorów z puszki,jeżeli zdecydowaliśmy się na sam koncentrat też smażymy go razem z masłem ,delikatnie dolewając wody.)Następnie marchewkę kroimy na cienkie plasterki,paprykę w drobną kostkę i wrzucamy do pomidorów,dolewamy wody do połowy garnka i tak dusimy ok 20 min dodając kostkę rosołową.W między czasie imbir drobno kroimy i też wrzucamy do gotującej się zupy,doprawiamy do smaku, wrzucamy curry,jeżeli zupa ma mało intensywny color możemy dodać trochę więcej curry.Na koniec zabielamy jogurtem greckim z łyżeczką mąki. Makaron lub ryż gotujemy osobno.

DSCN9715

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Dania bezmięsne, Dania główne, Zupy

 

Tags: , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Asia

    25 lipca 2016 o 10:33

    Przyprawianie potraw tego typu przyprawami jest super i może znacznie pomóc w odchudzaniu, wazne tylko by przez cały dzień zdążyć użyć zarówno p0-rzypraw żółtych (czyli jak tu imbir i curry), zielonych oraz czerwonych. To jest tzw. dieta 3D i oprócz używania tych przypraw, nie wymaga ona żadnych wyrzeczeń. Dokładnie na jej temat: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/dieta-3d-chili-czyli-hit-w-%C5%9Bwiecie-fit

     
 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×