RSS
 

Gulasz wieprzowy z curry, podany z ryżem…

03 sie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Dziś szybkie danie, świetnie nadaje się na obiad lub obiadokolację ;-)

Gulasz wieprzowy z curry

Gulasz wieprzowy z curry

Składniki i wykonanie:

400 gr mięsa wieprzowego (schab lub szynka),1 duża cebula,3 ząbki czosnku,200 gr grzybów lub pieczarek,sól,pieprz,1 łyżeczka kurkumy,1 łyżeczka curry,kawałek świeżego imbiru,200 ml mleka kokosowego,olej do podsmażenia,1 łyżeczka sosu sojowego pikantnego, przecier pomidorowy ok 200 ml.Ryż.

Mięso kroimy na drobne plastry, wrzucamy na rozgrzany olej (rozgrzany a nie gorący),dodajemy pokrojoną w cieńkie plastry cebulkę, chwilę podduszamy.Następnie kroimy drobno czosnek i imbir, dodajemy kostkę rosołową i dolewamy ok 1/4 szklanki wody, dusimy dalej. Od tej pory już nie dodajemy wody ,tylko przecier pomidorowy. kroimy pieczarki, wrzucamy do garnka dusimy. Dodajemy resztę przypraw i mleczko kokosowe, dusimy jeszcze jakieś 7-8 min. Całość potrawy przygotowujemy ok 50 min. Podajemy z dowolnym ryżem (białym,ciemnym,brązowym wedle smaku)

DSCN9804

SMACZNEGO ;-)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Dania mięsne, Dania z ryżem

 

Tags: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×