RSS
 

Ptysiowe ciasto z kremem karpatka,budyniem lub śmietaną…

14 sie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Najprostsze chyba na świecie ;-) Czasem mamy ochotę na coś słodkiego i wtedy szybko można zrobić właśnie to ciacho ;-) Jeżeli nie mamy akurat pod ręką przepisu…No właśnie to zaglądamy tutaj ;-)

Ciasto ptysiowe z kremem

Ciasto ptysiowe z kremem

Składniki i wykonanie ;

200 gr mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,5 jaj,180 gr tłuszczu (masło lub margaryna) 1 i 1/2 szklanki wody, 400 gr bitej śmietany kremówki, lub 500 gr ugotowanego budyniu, jakikolwiek ulubiony krem ,lub krem karpatka.

Wodę zagotowujemy z tłuszczem, dodajemy do garnka mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia, gotujemy aż powstanie jednolita masa. Schładzamy .

DSCN9825DSCN9829 Następnie dodajemy jajka i ubijamy na najwyższych obrotach,znów na jednolitą masę ;-)

DSCN9830DSCN9831

Rozkładamy ciasto na blaszce z pieca ,wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (termoobieg 200 stopni) Na ok 25 minut, po czym wyciągamy kroimy na dwie równe części, studzimy. W między czasie ubijamy ulubiony krem lub śmietankę ;-)

 

Takie wsadzamy...

Takie wsadzamy…

Takie wyciągamy ;-)

Takie wyciągamy ;-)

 

Dzielimy na pół i smarujemy kremem

Dzielimy na pół i smarujemy kremem

 Przykrywamy drugim kawałkiem,posypujemy cukrem pudrem i wkładamy do lodówki …

DSCN9857

 

SMACZNEGO ;-) 

DSCN9862

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii desery, Domowe ciasta

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. KokosowaChmurka

    25 sierpnia 2016 o 11:35

    Pyszne… zawsze jak zrobię to szybko znika całe… mój brat je uwielbia ;)

     
 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×