RSS
 

Chleb razowy na zakwasie…

13 gru
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Dziś przepis na pyszny chlebek razowy..Biorąc pod uwagę fakt,iż pieczywo ,przykładowo z mąki orkiszowej lub żytniej jest dosyć drogie ,proponuję spróbować samemu..Będzie o wiele pyszniejsze,zdrowsze i większe;-) Gdyż zrobimy przykładowo w większej formie babkowej.Dziś podam przepis na foremkę o długości 25 cm. Jeżeli piekę w foremce 30 cm dodaję po 100 gr więcej z każdej mąki.Zaczynamy ;-)

Chlebek razowy na zakwasie

Chlebek razowy na zakwasie

Dzień pierwszy -robimy zakwas:

Potrzebujemy 50 gr mąki żytniej,oraz 50 gr letniej wody.Wsypujemy składniki do słoika ,mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godz.

edfedfedf

Dzień drugi -dokarmiamy zakwas:

Nie przejmujemy się zupełnie,jeżeli zakwas nam nie wyrósł
Dodajemy do wczoraj zrobionego zakwasu 50 gr mąki żytniej ,50 gr letniej wody,1 łyżeczkę cukru i mieszamy.Odstawiamy na kolejne 24 godz.w ciepłe miejsce.

edfedfedf

 

Dzień trzeci-wyrabiamy ciasto: 

Do miski wrzucamy 200 gr mąki żytniej,200 gr mąki pszennej typ 500 lub 550(lub orkiszowej),1 łyżeczkę ,soli,4 lub 5 łyżek zakwasu,60 gr słonecznika,30 gr innych ziaren.Dolewamy 250 lub 300 ml letniej wody aby ciasto nie było zbyt rzadkie.Mieszamy i wykładamy do foremki o dł.25 cm.Odstawiamy do wyrośnięcia (ok 12 godz).

Do foremki 30 cm dodajemy odpowiednio po 100 gr więcej mąki i żytniej i orkiszowej.

edfedf

edfedfedfedfedfedf

edf

 

Po 12 godzinach…

Po wyrośnięciu wkładamy chlebek do nagrzanego piekarnika 220 stopni Celsjusza(termoobieg) następnie po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze godzinę…

edfedfedf

 

SMACZNEGO ;-)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Chleby i bułki, Wypieki

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×