RSS
 

Tort śmietanowo czekoladowy z wiśniami kandyzowanymi…

02 lut
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Dziś zrobimy tort śmietanowy z czekoladą i wiśniami.Wbrew pozorom nie jest wcale trudny, składników też dużo nie potrzebujemy ;-)Zaczynamy ;-)

Tort śmietanowo czekoladowy z wiśniami.

Tort śmietanowo czekoladowy z wiśniami.

Składniki i wykonanie:

Na biszkopt genueński:

120 gr cukru,120 gr mąki,4 jajka,60 gr ciemnego kakao,60 gr masła

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,dodajemy lekko mieszając mąkę ,kakao ,na końcu wlewamy roztopione ,lekko letnie masło. Całość przelewamy do tortownicy ,pieczemy w piekarniku ok 25 minut, w temp.180 stopni (termoobieg)

Na przełożenie biszkoptu:

1400 ml słodkiej śmietanki kremówki, 1 czubata łyżka cukru lub fruktozy,5 śmietan fix ,2 opakowania wiśni kandyzowanych,1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,100 ml wódki smakowej (w tym przypadku wiśniowej)

DSCN0929

Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i studzimy, dzielimy go na dwa równe plastry.

Śmietanę ubijamy z dodatkiem 5 śmietan fix i cukrem. Wiśnie kroimy na małe kawałki,zostawiając 12 całych na dekorację .Czekoladę trzemy na tarce.

Pierwszy plaster biszkoptu nasączamy alkoholem,następnie nakładamy 1/4 ubitej śmietanki. Na śmietankę wykładamy wszystkie pokrojone wiśnie,przykrywamy je jeszcze odrobiną śmietanki.Na to nakładamy drugi plaster biszkoptu,lekko dociskając. Resztę śmietany czyli większość rozsmarowujemy na górę tortu i jego boki. Zdobimy wiśniami,dzieląc tort na 12 kawałków i obsypujemy górę i boki potartą czekoladą.

DSCN0932

 

Gotowy tort wkładamy na noc do lodówki. Rano będzie gotowy do podania ;-)

16491494_1491323797575193_308796797_o

SMACZNEGO ;-) 

 
Komentarze (11)

Napisane przez w kategorii Domowe ciasta, torty, Wypieki

 

Tags: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Obżarciuch

    6 lutego 2017 o 12:55

    wspaniały tort
    zapraszam na mój tort ajerkoniakowy
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/04/tort-ajerkoniakowy.html

     
  2. ~Marta

    6 lutego 2017 o 14:06

    Mam pytanie o jakiej średnicy jest forma??

     
    • Stokrotka

      6 lutego 2017 o 15:37

      Witam ;-) Średnica 25 cm ,pozdrawiam ;-)

       
  3. ~reńka

    6 lutego 2017 o 20:43

    to nie jest biszkopt ,w biszkopcie nie ma tłuszczu,to zwykły placek .

     
    • Stokrotka

      6 lutego 2017 o 22:13

      A słyszała Pani/Pan o genueńskim???Pozdrawiam ;-)

       
  4. ~Łucja

    7 lutego 2017 o 11:33

    Taki biszkopt robię (bez masła i kakao) do wszystkich moich tortów już od trzydziestu lat i nawet nie miałam świadomości, że ma nazwę „genueński”. Cóż, człowiek się uczy całe życie.

     
 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×